Blog Laminaat Groesbeek

Vloeren advies Deel 2

De eerste blog in deze serie is al een tijdje geleden dus wordt het hoogtijd voor een nieuwe! In deze blog wil ik in gaan op Laminaat en Vinyl.

Blog Laminaat GroesbeekAllereerste laminaat. Wat is het eigenlijk? Is het sterk? Hoe ziet het eruit? Allerlei vragen die opkomen als je niet zo thuis bent in soorten vloeren. Bij laminaat denk je (ik in ieder geval)  aan lamineren. Zo zou je de opbouw van laminaat ook kunnen zien. Laminaat bestaat namelijk uit meerdere lagen kunststof die samengesmolten worden door middel van een laminatieproces. De binnenste kern bestaat meestal uit melaminehars en vezelplaat materiaal wat we kennen als MDF. Daarbovenop wordt een fotoprint van hout of steen geperst met een beschermende toplaag. Het wordt steeds populairder omdat het steeds makkelijker te installeren en te onderhouden is dan bijvoorbeeld een hardhouten vloer, die duidelijk veel meer onderhoud nodig heeft. Daarnaast is het goedkoop en is het makkelijk zelf te leggen. Het is ook nog eens duurzaam, hygiënisch en je hebt er nagenoeg geen onderhoud van. Wel is het belangrijk om laminaat goed schoon te houden. Stof en zand kunnen krassen op het oppervlak maken en kan het dus beschadigen. Ook is het belangrijk om het droog te houden omdat water en vocht de planken kunnen laten zwellen of kromtrekken. Je mag het dan ook niet nat dweilen maar alleen met een goed uitgewrongen doek. Een nadeel van laminaat is dat het bestaat uit een plasticsoort, melamine, dat meestal geschikt is voor licht huishoudelijk gebruik. Let daarom goed op bij de aanschaf van laminaat. Er bestaan verschillende gebruiksklasse. 31 bijvoorbeeld kan een stuk minder duurzaam zijn maar 32 daarentegen gaat makkelijk 15 jaar mee bij intensief huishoudelijk gebruik. Laat je daarover goed informeren bij de aanschaf!

En dan Vinyl. Vinyl lijkt ontzettend veel op PVC (zie vorige vloerenblog: http://cr8interiors.nl/2016/11/08/vloeren-blog-1/) met als verschil dat vinyl een verende schuimlaag heeft. Dit geeft het dus een verende eigenschap. Mede door deze eigenschap is een vinylvloer geluiddempend in de ruimte en eventuele onderliggende ruimtes. Daarnaast is PVC bijna altijd verkrijgbaar in stroken of tegels en is makkelijk zelf te leggen, en wordt vinyl meestal geleverd op een rol van 400 cm. Daardoor is het beter om de vloerbedekking te laten leggen door een vakman. Voor de overige eigenschappen kun je dus de vorige blog lezen over PVC! Een extra weetje: vinyl wordt ook wel Novilon genoemd. Dit is een merknaam van vinyl!

No commnent

You might also like